22 Mayıs 2018 Salı

Dağ Gorili

Dağ Gorili

Uganda, Rwanda ve Kongo sınırları arasındaki Virunga Dağları’nda yaşamaktadır. Doğal ortamın tahribatı, hastalıklar ve yasa dışı avlanmalar sebebiyle nüfusları azalmaktadır. Son araştırmaya göre sayıları 880 adete düşmüştür.

Carette Caretta

Carette Caretta

Denizlerde yaşar ve yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmazlar. Dünyadaki nadir yumurtlama alanlarından biri de Türkiye’nin Ege sahilleridir. İnsanoğlunun yerleşme ve çoğalma kapasitesi yüzünden bugün sayıları giderek azalmaktadır ,nesilleri tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altındadır.

Dev Panda

Dev Panda

Ayıgiller familyasından, iri, tembel, nesli tehlikede olan bir ayı türüdür.Çin’in dev pandaları dünyada en çok soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvan türlerinden birisidir.
Pandalar çok yüksek dağlık alanlarda yaşarlar, yaşadıkları bölgelerin ortalama sıcaklıkları artmıştır. Bambu hasadından kazanılan kereste kazancının artması ve bağlı olarak da yabani pandaların yiyeceği olan bambuların yok olmasına sebep olmuştur. 1973’den 1984 yılına kadarki 10 yıllık süreçte Asya’nın 6 bölgesindeki yabani pandaların nüfusu yüzde 50 civarında azalma görülmüştür.

Gooty Örümceği

Gooty Örümceği

Sadece Hindistan’da 96 kilometrelik bir ormanda yaşar. Renkleri yüzünden yıllarca koleksiyonerlerin hedefinde olmuştur. Aşırı avlandığından nesli tehlike altına girmiştir. Öyle ki, bir tane yetişkin örümceğe ödenen ücret 500 doları bulmaktadır.

İnce Loris



İnce Loris

Sri Lanka’nın nın iç kesimlerindeki sık yağmur ormanlarında yaşar. Gece ortaya çıkar. İri gözleri karanlıkta görmesine yardımcı olur.1937 yılından beri sadece 4 kez görülmüştür. 

Kakapo

Kakapo
Yeni Zellenda’nın Maori bölgesi  dünyanın belki de en ilginç kuşu ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Kakapo ya da baykuş papağanına ev sahipliği yapıyor. Uzmanlar yeryüzünde sadece 126 kakapo papağanı kaldığını açıkladı. Kakapo papağanları kolonileşemeden, insan, kedi ve sıçan gibi can düşmanları tarafından öldürülüyor. 

19 Mayıs 2018 Cumartesi

Ağaç Kangurusu

Ağaç Kangurusu

Yeni Gine ve Kuzey Queensland bölgesindeki yüksek dağlarda yaşayan ağaç kangurusu, Yer kangurularının neslinden olsa da nedeni bilinmeyen bir sebeple  ağaçlara dadanmıştır. . Meyve ağırlıklı hepçil bir diyete sahip olan bu canlılar, küçük kuşlarla, yumurtalarla, ağaç kabuklarıyla, yemişlerle beslenirler. Günümüzde bu canlıların soyu yaşam alanlarının yitirilmesi dolayısıyla tehdit altındadır.
,

Quokka

Quokka

Güneybatı Avustralya’nın küçük bir köşesinde bulunurlar. Son derece dost canlısı keselilerdir. Bu samimiyetlerinden dolayı nesilleri tehlike altına girmiştir.

18 Mayıs 2018 Cuma

Amur Leoparı

Amur Leoparı
Dünyada sadece 25 ila 34 tane Amur leoparı kalmıştır. Kore Yarımadası’nda Çin’in kuzeybatısında, Amur Nehri Vadisi’nde Rusya-Çin sınırında ve Rusya’nın güneydoğusunda yaşar. Şu an vahşi doğada 30 adet Amur Leoparı bulunduğu bilinmektedir.


Altın Başlı Langur



 Altın Başlı Langur

Vietnem’a özgü bir maymun türüdür. Sayıları 10 yılda ilk kez 2003 yılında artmıştır. Sayıları bir türlü çoğalamamaktadır. Dünyanın soyu ciddi tehdit altında bulunan 25 primat türünden biridir. (foto: www.fancplants.de)

Pallas Kedisi

Pallas Kedisi

Orta Asya’nın bozkırlarına uzanan geniş ama dağınık bir popülasyona sahip, ufak bir kedi türüdür. Doğal yaşam alanlarının azalması sonucu, av hayvanlarındaki ve avladıkları av oranındaki düşüş; Pallas kedilerinin 2002 yılında soyları neredeyse tehdit altındaki türler  listesine girmiştir.

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası


yaşayan en büyük kaplumbağa türü olan bu tür genelde tropikal okyanuslarda yaşamakta. Diğer deniz kaplumbağalarına göre bir çok farklı yönleri bulunan deri sırtlı deniz kaplumbağalarının boyları 1 buçuk metreden daha uzun olabiliyor.

Resim yazısı ekle




Pangolin


Pangolin


Vücutlarının tamamı pullardan oluşan ve tehdit unsuru sezdiğinde top haline gelip bu pullarını düşmanını korkutmak için kullanan pangolinlerden günümüzde kaç adet kaldığı tam olarak bilinmese de durumları kritik seviyeye yükseltilmiş durumda.


Çinli yetkililer yakın zamanda Shanghai’de rekor kıran seviyede kaçak sevkiyatı ele 
geçirdi: Nigerya’dan ağaç ürünleri taşıyan bir geminin içine gizlenmiş yaklaşık 3.5 ton pangolin pulu. Yetkililer bu miktarda pul için 7,500 kadar hayvanın katledilmesi gerektiğini tahmin ediyor ve şüphelilerin 2015’den beri Afrika’dan Çin’e pangolin pulu kaçakçılığı yaptığına inanıyor.Şu an muhtemelen şu iki tepkiden birine sahipsiniz. Zavallı pangolinin kaderine öfkeli ve kırgınsınız ya da pangolinin ne olduğunu hatırlamaya ve neden umursaman gerektiğini anlamaya çalışıyorsunuz.





Siyah Gergedan

Siyah Gergedan

siyah Gergedan türünün nesli bir aralar öylesine tehlike altındaydı ki, küçük bir Google aramasıyla nesillerinin yok olduğuna dair onlarca haberle karşılaşabilirsiniz. Ancak durum öyle değil. 
1900’lerde günde neredeyse 5-6 tane siyah gergedan öldürüldüğünden sayıları hızla düşen bu hayvan türü, çok önemli ve yaygın çalışmalar sayesinde yok olmaktan kurtarılsa da hala oldukça kritik bir durumda bulunuyor. 
Şuan için 5000’den fazla siyah gergedanın yaşadığı tahmin ediliyor.

Amur Parsı

Amur Parsı
Parsların, yani leoparlarında genelde Afrika’nın geniş bozkırlarında yaşadıkları düşünülse de bu pars türü Rusya’nın en doğusunda yaşamaya adapte olabilmiş. Saatte 60 km hıza ulaşabilen Amur Parslarının sıçrama yetenekleri de oldukça gelişmiş; tek bir sıçramada yatayda 6 metre, havaya doğruysa 3 metre katedebiliyorlar. 
Ormanlarda ve dağlarda yaşadıkları bilinen bu hayvan türünün erkekleri çiftleşme sonrası dişiyle beraber kalıyor ve bazen yavruların bakımında bile yardımcı oluyor. Doğal ortamda 15, gözetim altında 20 yıl yaşayabildikleri biliniyor. 
Türün 60’dan biraz fazla üyesinin kaldığı düşünülüyor.



Saola

Saola

Oldukça nadir görülen bu hayvan türü günümüze kadar sadece 4 kere bilimsel olarak raporlanmış. İlk olarak 1992 Mayıs’ında keşfedilen Saola türü 1900’lerin en büyük zoolojik keşiflerinden biri olmasının yanı sıra son 50 yıl içerisinde keşfedilen en büyük memeli hayvan olma özelliğini de taşıyor. 
Türe ait kaç bireyin kaldığı tespit edilemiyor. Saolaların sadece Vietnam ve Laos’ta yaşadığı biliniyor.

Cross Nehri Gorili

Cross Nehri Gorili


Nijerya’nın en büyük nehirlerinden biri olan Cross Nehri etrafında yaşayan bu canlı türünün tehlike altında olup olmadığının anlaşılması son 10-20 yıla kadar mümkün olmadı. Bunda en büyük etkense bu canlıların insanların farkında olması ve bu nedenle özellikle en ıssız yerleri seçmeleriydi. 
An itibariyle 200-300 civarı Cross Nehri Gorili kaldığı düşünülüyor.

Dağ Gorili

Dağ Gorili

Dağların yüksek kısımlarındaki ormanlık alanlarda yaşayan dağ gorillerinin genel popülasyonun 900’den biraz daha az olduğu biliniyor.
İki ayrı grup halinde yaşadığı tespit edilen bu türe ait iki grup da Uganda sınırları içerisinde bulunmakta.
Dağ gorili (Gorilla beringei beringei) doğu gorillerinin iki alt türünden biridir. Şu an iki popülasyonu bulunmaktadır. Birisi Orta Afrika'daki Uganda'nın güney batısındaki Mgahinga Ulusal Parkı, Rwanda'nın kuzey batısındaki Volcanoes ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin doğusundaki Virunga'yı içinde barındıran Virunga volkanik dağlarında bulunmuştur. Diğeri ise Uganda'nın Bwindi Impenetrable Ulusal Park'ndadır. Kasım 2012'deki araştırmalara göre yaşayan dağ gorili sayısı 950 olarak öngörülmektedir.





Cava Gergedanı

Cava Gergedanı

Bu türün an itibariyle sadece 60 adet üyesi bulunmakta. Bu üyelerin tamamı Hindistan’daki Ujung Kulon Ulusal Parkı’nda koruma altında yaşıyor.
Cava gergedanı (''Rhinoceros sondaicus''), Rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biridir. 
Cava gergedanı (Rhinoceros sondaicus), Rhinocerotidae familyasından kalan beş gergedan türünden biridir. En yakın akrabası Hint gergedanıdır. 1,7 m. boyunda ve 2300 kg. ağırlığındadır. Boynuzu en fazla 25 cm. boyundadır. En küçük boynuzu olan gergedan çeşididir. Nadir bulunuşu sebebiyle hakkında fazla bir şey bilinmemektedir. Eskiden Cava gergedanı Cavaadasının batısından Çin'in güneyine kadar bir alanda yaşardı. Şimdi sadece Cava adasındaki Ujung Kulon Milli Parkında yaşıyor. Dünyada 60'tan az Cava gergedanı kaldı. Çin tıbbında gergedan boynuzunun şifa verici güçleri olduğuna inanılırdı. Oysa ki gergedan boynuzunun hiç bir etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca, nesli tükenen canlılardan biridir. 

Şahin Gagalı Kaplumbağa

    

Şahin Gagalı Kaplumbağa


 
75-90 cm boylarında ve 40-75 kilogram ağırlıklarında olan bu canlı türünün nesli de kritik seviyede yok olma riskine sahip.
Şahin Gagalı Kaplumbağa

Şahin Gagalı Kaplumbağa (Eretmochelys imbricata), Chelonioidea (deniz kaplumbağaları) üst familyasının en çok sayıda türünü barındıran Cheloniidae familyasındaki Eretmochelys cinsini tek başına oluşturan bir kaplumbağa türüdür. bu kaplumbağanın iki alt türü bulunur:

Eretmochelys imbricata bissa
Eretmochelys imbricata imbricata

Şahin gagalı kaplumbağayı şu genel fiziksel özellikleri ile ayırmak mümkündür:
uzun ve bir noktaya doğru incelen kafa
gaga benzeri ağız ve V şekilli alt çene
kuş benzeri bir görünüm
yeşil kaplumbağa ya da deri sırtlı deniz kaplumbağası ile karşılaştırıldığında, karada almaşık yürüyüş